Ilpu tuli taloon

torstaina, lokakuuta 13, 2011

Tiistaina meillä kävi asentajat asentamassa Panasonicin ilmalämpöpumpun. Vihdoin meillä alkaa olla lämmin eikä vetoa tunne enää. Olisihan se ehkä fiksua tilkitä kaiken maailman koloset mistä kylmää ilmaa pääsee sisälle, mutta niiden etsiminenkään ei ole ihan helpoimmasta päästä. Kaikki isoimman vetokohdat on kyllä olleet kunnossa jo viime vuodesta. Mutta nyt ilma pysyy sopivan lämpöisenä ja jotenkin raikkaan oloisena. Minähän en tuosta laitteesta ymmärrä kamalasti, mutta jos jollakulla tulee enemmän kysyttävää niin pitää pistää tuo mies sitten vastaamaan kysymyksiin :)


Meillähän heti ristittiin pumppu "Ilpuksi", joten sillä nimellä sen sitten tunnistaa. Ilpu asenneettiin keskeisimmälle paikalle asunnossa, että ilma kiertää sopivasti joka paikkaan. Tuo rööri mikä Ilpun alaosassa on (siivekkeet) siitä ilma puhaltaa ja siivekkeiden suuntaa voi halutessaan vaihtaa. Meillä on asennettu kaukosäätimestä 21 asteiseksi automaatille, joten laite itse tunnustelee mihin suuntaan, millä teholla ja lämmöllä se ilmaa puhaltelee. Ilpua pitää kuukauden välein puhdistella tuolta sisältä, jossa suodattimet sijaitsee. Riittää kuulemma pelkkä imuroiminen, varmaankin melko pitkälti se suodattaa pölyä.


Tämän pitäisi toimia -25 pakkasasteeseen asti hävittämättä tehoja (pitäisi tämäkin kysyä mieheltä mitä tuo pakkaslukema oikeasti tarkoittaa kun enhän mä muista..), mutta sen jälkeen luultavimmin pitää pistää jo pattereita päälle. Ja voihan tuon pistää kokonaan kiinnikin jos siltä tuntuu. Kesällä tämä toimii taas mitä parhaimpana asunnon viilentäjänä, eli kunnon ilmastointilaite. Meillähän oli kesällä sisällä yli 30 astetta lämpöä ja voitte kuvitella, että täällä asuttiin kuin saunassa. Eli ensi kesäksi on tiedossa helpotusta :)


Kaukosäätimestä Ilpua ohjaillaan ja kaikki toiminnot tulee siis siitä, ei tarvitse kurkotella tuonne katonrajaan asetuksia laittamaan. Meillä tämän käyttö on kyllä ihan isännän heiniä, sillä mä asentaisin lämmöt varmaan heti 24 , kun hän taas tykkää viileämmästä ilmasta. Mä vaan satun olemaan vilukissa ja palelen jopa peiton alla. Kesäisin sitten taas onkin aina liian kuuma. Olen siis huonosti lämpöjä siteävä :D

kuvat: Janet

Ainoa "huono" puoli laitteessa on tuo ulkoyksikkö. Siellähän on sitä jäähdytynestettä ja jotain mikä tekee ilmasta myös lämmintä (pistä nainen kirjoittamaan tekniikkä juttuja niin tulos on tässä :D). Kauhia mötkäle tuo laitos, mutta onneksi se ei niin kamalasti tuolla takapihalla haittaa. Mieluummin halvemmat sähkölaskut, kuin pikkuisen isompi tila takapihalle. Ilpu ei myöskään ole ihan huoltovapaa vaan sillä piää käydä huoltaja ilmeisesti muutaman vuoden välein (näin olen ymmärtänyt..) Mutta muuten kaikin puolin eritäin hyvä laite. Suosittelen kyllä ehdottomasti ostamaan, mikäli olette vähänkään suunnitellut omaan asuntoonne/taloon tälläistä. Parhaiten tehon varmasti huomaa pakkasilla ja järkky sauna keleillä. Niitä siis odotellessa.

Olettekos miettineet tällaisen ostoa? Tai joko teillä on oma Ilpu? Ja tosiaan, jos joku kaipaa hieman parempaa (eli miehellistä) selitystä laitteesta niin mun mies kyllä kertoo sitten :)

p.s. Huomenna ystävälläni on Party Lite kutsut, eli tää mamma lähtee kattelee kynttilöitä :)

You Might Also Like

3 kommenttia

 1. Haha, hyvin kattavahan tuo selvitys oli, kelpasi ainakin mulle ;D Mutta sellasta voisin udella et miten päädyitte juuri tuohon merkkiin? Teittekö tuotevertailua? Meillehän tuo kans pitäis hankkia, enkä vielä oo mitään vertailuja tehny, ni aattelin et jos työ vaikka ootte tehny sen mun puolesta ;)
  Entä onkos Ilpu kovin äänekäs kaveri?

  VastaaPoista
 2. Kyllä tehtiin hinta-laatusuhde vertailuja ja juurikin tämä malli sitten ylsi ykköseksi. Ilmeisesti markkinoiden tämän hetken paras malli. Ja tosissaan hyötysuhde on testattu -25 asteeseen asti ja ilmeisesti moni laite ei siihen asti ole vielä tehty (varma en kuitenkaan ole). Panasonic ja Mitsubishi olivat vaihtoehdot ja niistä sitten valittiin paras malli. Ja näissähän on sitten vielä ne neliömäärät millaiselle alueelle mikäkin laite on paras. Kannattaa siis kysellä esim. rautakaupoista mitä he suosittelevat.

  Ilpu on hiljainen kaveri. :) Ei se mölyä pidä ja jov tuntuu liian äänekkäältä on tuossa meidän mallissa ainakin quiet kohta, eli hiljaista puhallusta elkölteen. Meillä kun on tuo automaatti päällä niin välillä kuulee kun puhaltelee kovempaa, mutta välillä ei edes tiedä olemassa olostakaan. Mun mielestä meidän jääkaappikin pitää kovempaa meteliä kun Ilpu.

  Eli suosittelen kyllä ehdottomasti hankkimaan Ilpun kaveriksi :)

  VastaaPoista
 3. Meille asennettiin elokuussa silloin kun ostettiin tämä talo, niin Mitsubishin ilmari (näin meillä sanotaan :D) ja senkin pitäisi jaksaa lämmittää vaikka ulkona olisi -25 astetta. Tällä hetkellä meillä se pörisee 23 asteen asetuksella, koska olen itse aikamoinen vilukissa ja tykkään hiukan lämpimämmästä :) Kerettiin kokeilemaan sitä myös vielä elokuussa viilennystarkoituksessa ja ai että oli ihanaa nukkua siinä viileydessä :)

  VastaaPoista