Lammaspata
torstaina, toukokuuta 08, 2014Mä olen kuullut monien sanovan, että jos lammasta ei valmista oikein, se jää maistumaan ihan villasukalle. Arvatakaa vaan, olenko koskaan uskaltanut edes koskaan sitten maistaa? Monta kertaa ravintoloissakin on ollut karitsa-annos tarjouksessa ja olen pohtinut sen tilaamista, mutta enhän mä halua otta riskiä, että söihin villasukkaa. Ne pitää varpaat lämpiminä, ei suuta tartte lämmitellä. Kun mulle tarjoutui mahdollisuus saada pari köntsää lammasta, päätin heittäytyä hurjaksi ja kokeilla valmistamista itse. Harri Syrjänen näkyi samana päivänä telkussa ja hän valmisti lampaanpihvejä. Itse en uskaltanut lähteä vielä niin rohkeasti lammasta kokeilemaan, joten leivinuuni tulille ja pata porisemaan. Se olisi ehkä hieman helpompi lähestymistapa.
Selailin nettiä maukkaalta kuulostavien reseptien toivossa ja jälleen kerran K-Kaupan sivusto auttoi asiaan. Löysin oikein mehevältä kuulostavan reseptin ja sitten vain hommat tulille.
Resepti siis löytyy kokonaisuudessaan täältä.
En koskaan noudata ihan orjallisesti ohjeita, joten mausteita heittelin joukkoon isompia määriä ja mulla kun oli tuota lihaa enemmäin kuin reseptissä, niin siksikin meni enemmän. Punaviinin kaveriksi pistin vielä valmista lihalientä 2dl ja rosmariinia reilu 2tl.
Valitettavasti mulla ei ole mitään käryä paljonko leivinuunissa oli asteita, mutta ihan kuumaan pataa ei saa laittaa. Meilla pata hautui reilun kaksi tuntia koko ajan kannen alla. Kaveriksi padalle kelpasi oikein hyvin ihan vain keitetyt perunat.
Ensimmäinen haarukallinen jännitti ihan hirmuisesti. Onko mulla kohta villasukka suussa. Eipä ollut! Yllätyin todella positiivisesti ruoan makuun ja varsinkin lampaan. Eihän se maistunut possulle tai naudalle, mutta hyvää se oli. En oikein osaa kuvailla, miltä se lopulta maistui, mutta hyvää oli ja äärimmäisen mureeta! Jännitin myös hieman tuota punaviiniä, mä kun en sitä migreenin takia voi juoda ollenkaan. Alkoholi haihtuu kyllä kokonaan, mutta silti pelottaa, että se laukaisee migreenin. Onneksi ei, toi vain todella hyvää makua!
Voin siis rohkein mielin kokeilla seuraavallakin kerralla lammasta, ei jäänyt villasukkapelkoa ;) Oletteko te koskaan maistaneet lammasta? Tykkäättekö te siitä?
6 kommenttia
Mäkään en oo koskaan tehnyt lammasta (enkä kyllä muista oonko syönykään :D ), juurikin tuon villasukka-pelottelun vuoksi :D Mutta voisi ehkä rohkaistua ja kokeilla, saisi vähän vaihtelua peruspöperöihin.. Tuo pata ainakin näyttää tosi herkulliselta, nam.
VastaaPoistaHih, onneks en oo ainut, jota on peloteltu villasukkamaulla ;D
PoistaRohkaistu ihmeessä ja aloita just vaikka tuolleen padalla. Maku ei tule niin porautuvasti ja padassa liha kuitenkin mureutuu pehmoiseksi. Eli ei niin jännittävä ensikokeilu, mitä olisi pelkästään pannulla tehdessä voinut olla. Ja herkkua se oli! :)
Olet taitava tyttö, kaikkea kannattaa kokeilla. Itse en ole koskaan laittanut lampaasta mitään. Enkä kyllä muista syöneenikään, juuri tuon villasukka luulon takia. Täytyy tulla maistamaan, kun seuraavan kerran teet lammaspataa.
VastaaPoista-äiti-
Äiti♥♥ Tuut ens kerralla sit maistamaan. :)
PoistaLammas ja karitsa on niin herkkua ! Nam :) Ja herkullisen näkönen on sun pata myös, ihan tuli vesikielelle :)
VastaaPoistaMilma ♥♥ Ihana kun laitoit kommenttia :)
PoistaKyllä ihan yllätyin, miten hyvää se lopulta oli, vaikka villasukkamakua kovasti pelkäsinkin ;p