Ruokapäivitystä

keskiviikkona, toukokuuta 21, 2014

En olekaan ihan toivoton tapaus, vaikka niin vähän oletin. En saanut pahinta mahdollista tuomiota, mutta jotain pitää parantaa syömisissä. Tämän kyllä tiesinkin ja oikeastaan kaikki mitä PT sanoi, oli mulla itselläkin tiedossa. Pienillä korjausliikkeillä saadaan hommat paremmalle mallille ja herkkupäivistäkään ei tarvitse luopua. Yllätyin!

Tilannehan on siis se, että mä olen viimeisimmät vuodet syönyt oikeasti aivan liian vähän koko ajan! Kun vaaka näytti mulle melkoisen pahoja lukemia aikanaan, lopetin syömisen lähes kokonaan. Stressi, rakastuminen, syömättömyys...kyllähän ne vie ihmiseltä kiloja. Ja multa veikin melkoisen rivakasti. Syömättömyyttä tai erittäin vähäistä syömistä kesti kauan. Liian kauan. Aineenvaihduntani on edelleen vähän mitä sattuu ja kilojen tiputtaminen on mulle melkoisen haastavaa. Sen takia olen koko ajan hieman pelännyt syömistä. Joskus riitti, että söin yhden porkkanan ja tuntui että painoa tuli kilo heti lisää. En siis olisi mitenkään halunnut lisätä ruokailuja päivääni. En oikeastaan edes muista missä vaiheessa sitten lopulta uskaltauduin käydä syömään enemmän, mutta painohan mulla luonnollisesti nousi. Aloitin salitreenit ja enemmän liikkumisenkin, mutta paino ei silti tippunut. Edelleen söin liian vähän! Tähän ruokarytmiin, jonka PT:lle näytin, olen siirtynyt vasta muutama kuukausi sitten. Ei enää itsensä näännyttämistä, vaan säännölliset ruokailut paremmilla ruoka-aineilla.

Ennen tähän siirtymistä arkipäivän ruokailuni näyttivät tältä ja viikonloppuna vielä kummallisemmilta.

HERÄTYS 4:50
1 kuppi teetä
AAMUPALA 10:00
2 palaa leipää, voita makkaraa ja juustoa
VÄLIPALA 14:00
2 palaa leipää, voita makkaraa ja juustoa
PÄIVÄLLINEN 18:00
kotitekoista ruokaa
ILTAPALA 21:00
1 kuppi teetä


Melko vähällä sapuskalla sitä on tullut kyllä pärjättyä. Ja nesteitä en vetänyt juuri lainkaan, siis vettä lähinnä. Suoraan sanottuna elin leivällä. Leipäkin oli useimmiten vaaleaa leipää, joten pelkää hiilarimössöä on tullut mussutettua. Ja joka päivä sama setti. Tietysti tästä listauksesta puuttuu silloin tällöin vedetyt herkut, mutta niitä oli siis kuitenkin paljon enemmän mitä nykyään. Kävin alkuun salilla, kunnes en enää jaksanut eikä huvittanut. Lösähdin ja jatkoin edelleen huonolla syömisellä. Lopputuloksen voi jokainen itse päätellä. Sellua ja löllyä, sitä löytyi. Onneksi mut palautettiin maan pinnalle, olinhan tullut sokeaksi omalle löllöydelleni. Ei sitä sit vaan enää huomaan, kun asiaa ei ajattele. Kaivettiin äidin kanssa mun kesävaatteet kaapista ja testasin joskus mulle reiluna olleita housuja. EI MENNYT PÄÄLLE! Sit tuli ahdistus ja ketutus. Miten sitä onkin päästänyt itsensä moiseen kuntoon. Sit alkoi kunnon treenaaminen ja ruokavalio uusiksi.

Lisää syömisiä, terveellisempiä valintoja ja enemmän säännöllisyyttä. Pelkäsin ihan mielettömästi, että paino lähtee lipuamaan taivaisiin. Ihme kyllä, vieläkään sitä ei ole tapahtunut, vaikka syönkin tällä hetkellä enemmän kuin vuosiin. Okei, mulla on melko kovaa liikuntaakin ohella, mutta syömisethän ne vaikuttaa kuitenkin noin 80% meidän runkoon. Tutkin netistä, kuuntelin muita ja niiden avulla yritin sitten muovata itselleni sopivan syömistavan. Sitten päädyin tähän malliin.

Arkiruokailua, toivottavasti saatte mun suttukäsialasta selvää :p

 Viikonloppusyömisiä, ne mulla vielä vähän hakusessa.

Tässä vielä, miten erittelin PT:lle noita syömisiä. Ihan tarkkoja määriä hän ei kaivannut.

Omaan silmään ainakin näytti miljoonasti paremmalta, mutta PT löysi silti huomautettavaa. Heräämisestä aamupalaan on aivan liian pitkä aika. Mä en oikein koskaan ole osannut syödä aamupalaa, vaan aina ole pärjännyt pitkälle päivään ennen ensimmäisen suupalan ottamista. Nyt pitäisi sitten opetella syömään aamupalaksi jotain. PT suositteli smoothieta. Ne on kevyitä, mutta ravintorikkaita aamuksi. Juotava aamupala mulla varmaan menisikin hyvin alas ja niin tämän aamun testailulla menikin. Eli nyt vaan pitää aina illalla muistaa tehdä aamusmoothie valmiiksi ja työmatkalla sitten voin lillitellä sitä huiviin. Samoiten sanomista sai mun työpäivän syömiset. Syön kuulemma liian kevyesti ja liian vähällä proteiinilla. Sitä pitäisi siis saada lisättyä ruokaan, kanaa ja kalaa vaikka. Kuitenkin menen yleisimmin suoraan töistä treenaamaan ja melko heppoisilla eväillä kuulemma lähden ahertamaan. Eli kunnon syömiset pitäisi saada ajoitettua ennemmin päivään kuin iltaan. Ja mun tekemä salaatti on melko ravintoköyhää. Kuulemma eri kaaleja ja prokkanaa saisi lisätä paljon. Ja hiilarit kans mieluummin aamusta. Suurimman nootin sain salin jälkeisestä ruokailusta. Mulla on kuulemma aivan liian pitkä aika salin jälkeen kun saan murua rinnan alle. Yleensä salin jälkeen alan vasta tekemään ruokaa, kun parasta olisi heti jo kotimatkalla saada ravintoa. Eli tähän saatan ottaa lisäksi proteiini juomaa. Siitä saa kuitenkin kropan tarvitsemia aineita. Peruna, pasta ja riisikin pitäisi vähentää mahdollisimman minimiin, yhdellä ruokailulla alle desi jos vältämättä haluaa. Tää tulee tekee tiukkaa, mä meinaan rakastan just noita kaikkia! Voisin melkempä elää pelkällä perunalla :D Eli kasviksia noiden kolmen tilalle olisi parempi vaihtoehto. Viimeinen sanominen tuli noista mun iltapaloista. Hiilarit olisi hyvä saada niistä minimiin, eli jos muroja haluan syödä, niin mieluummin aamupalaksi ennen töihin lähtöä.

Eli ei nyt ihan huonolla mallilla olla, vaikka ei nyt ihan täydelliselläkään. Mä haluan pitää kaiken mahdollisimman simppelinä. En ole koskaan pitänyt lisäaineiden kanssa läträämisestä ja perus kotiruoka on mun mielestä vaan niin hyvää. Meillä siis valmisruokia syödään todella harvoin. Väännän yleensä aina jotain sössöä itse, mutta niissäkin on edelleen parantamisen varaa.

Tästä siis lähdetään parantelemaan syömisiä ja suurin mitä mulle jäi mieleen, niin LISÄÄ PROTEIINIA. Toivottavasti tästä postauksesta sai nyt edes jotain selkoa :)

You Might Also Like

8 kommenttia

  1. Mielenkiintoinen postaus. Minäkin yritän vähän nipistää ja liikkua ahkerasti. Aion vaihtaa ruokavaliota kun maha ei oikein kestä enää maitotuotteita ja hyla rahka on niin älyttömän kallista...

    Klo 5: Kahvit, puuroa kevyt mehukeitolla ja raejuustolla
    Klo 8: Rahka marjoilla/hedelmillä ( tähän vaihdan raakapuuron huomisesta alkaen )
    Klo 10.30: Proteiinipatukka ( tähän vaihdan salaatin kinkulla/munalla/tunalla huomisesta alkaen )
    Klo 14: Kotiruoka ja se on lautasmallin mukaan normiruokaa, pari leipapalaa syön myös )
    Tässä välissä salitreeni tai lenkki, juon kupin teetä treenistä tullessa
    Klo 19: Iltapalaa, näkkäriä, hedelmää, riippuu siitä miten nälkä

    Mulla on se ongelma että kotiin tullessa on nälkä eikä treeneihin virtaa. Itse treenaan mieluiten päiväruoan jälkeen, treeni sujuu hyvin ja jaksaa tehdä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun laitoit omia syömisiä kans :) Ai sielläkin herätään jo ajoissa liikenteeseen.
      Ainoa mikä mulla pistää silmään, on tuo pitkä väli kotiruoan ja iltapalan välissä. Kuten PT mullekin sanoi, niin treenien jälkeen olisi hyvä saada proteiini kroppaan, silloin keho tarttee niitä rakennusaineita. Eli mieluusti mä tekisin niin, että tuon 10:30 proteiini patukan just vaihtaisin salaattiin ja vetäisin patukan heti treenien jälkeen. :) Mutta mä en kyläl ole hyvä neuvomaan, kun itekin olen vielä ihan hakusessa kaikkien asioiden kanssa :D

      Mä meen useimmiten treenaamaan tosiaan suoraan töistä ja siksi mulla nuo aamupäivän syömiset pitää vielä parantaa. Joskus meen illemmalla, päivällisen jälkeen.

      Mutta kiva kuulla, että tää postaus oli ihan mielenkiintoinen :)

      Poista
  2. Mun silmään sun ruokailut näyttää ihan unelmalta, tietty urheilumielessä noi parannusehdotukset on varmaan ihan täyttä asiaa, mutta näin peruspulliaiselle :D Mä en tällä hetkellä ees kehtais pistää sapuskoja ylös kun niin huonosti tulee syötyä :S Smoothie säilyy hyvänä aika pitkään, tai ainakin mun mielestä :D, joten kerralla voi hyvin tehdä isomman satsin :) Ite joskus tehny vaikkapa välipalaks ja toisen annoksen laittanu lasiin odottamaan aamua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi maisuli, siun pitää äitinä nyt yrittää syyä paremmin ♥ :) Samalla kun poitsun syötät hyvin, nii muistat itsekin syödä :)
      Smoothie mulla nyt muuttikin iltapalaksi ja aamupalaksi, siis silloin viideltä. Teen illalla isomman satsin, että riittää aamuun. Nyt pitäisi vaan keksiä uusia repestejä! :D

      Poista
  3. Tuo leivän ahtaminen kuulostaa tutulta! Samalla tavalla söin vuosia, kunnes sain sen ruokavalion. Näytti aika samalta, kuin tuo päivitetty listasi. Paino ei juurikaan noussut, vaikka söin kolme kertaa enemmän, kuin aiemmin, mutta lyhyessä ajassa lähti selluliitit ja kiristyi kroppa. :) Valitettavasti tästä on aikaa jo vuosi ja syön jälleen huonosti ja kroppa huonommassa kunnossa, kuin koskaan aiemmin, mutta tästä se lähtee! Lupasin eilen itselleni, että nyt loppui herkuttelu ja huonosti syöminen..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vitsit, mä en kyllä huomaa sun kropasta mitän huonoa! Mut leipä on mun mielestä edelleen ihan parasta, mutta pakkohan sitä on vähän vähentää. Mun on vaan jotenkin todella vaikeeta ymmärtää sitä, että oikein (paljonkin) syömällä paino oikeasti voi tippua. Jotenkin mun päähän on iskostunut se, että kun ei syö, niin laihtuu. Pitäisi nyt vaan tajuta, että kunnon ruokailulla tapahtuu ihmeitä :)
      Hyvä kuitenkin, jos säkin saat terveellisemmät tavat otettua käyttöön :) Saahan edelleen herkutella, mutta silloin tälloin vain :)

      Poista
  4. Hyvät ohjeethan sä sait! Mä tosiaan kyllä treenin jälkeisellä aterialla söisin hiilareita eli pastaa, riisiä tai perunaa. Itse punnitsen raakana ne ja riisiä/pastaa 40g. Se on hyvä ja maltillinen annos, josta saa sopivasti hiilereita muttei liikaa. Siihen sitten kanaa, kalaa, lihaa (vähärasvaista), iso satsi vihanneksia ja loraus oliiviäljyä. Ja vielä jos lisää kaipaa protskua niin vielä mukaan 25-30 grammaa raejuustoa.

    Hyvin sulla lähtee varmasti homma luistamaan nyt, kun sulla on ammattilainen apuna. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä olen todella innoissani näistä ohjeista ja avuista. Juu, saan edelleen hiilaria kuitenkin ihan riittävästi, joten siitä ei tarvitse huolehtia, mutta proteiinin saanti on mulla heikkoa. Sitä siis pitää sen takia parantaa ja hiilareita vähentää. En ole luopumassa pastasta, perunasta ja riisistä, ne kuuluu mun mielestä höysteeksi, mutta ei enää niin paljon kuin ennen.

      Toivotaan, että tästä se lähtee paranemaan :)♥

      Poista