Jouluisia ruokia ja perinteitä

tiistaina, joulukuuta 13, 2011

Ensiviikolla olisi päätettävä lopullinen jouluruokalista ja mennä sen kanssa tyhjentämään kaupan hyllyjä. Rakastan perinteisiä jouluruokia, laatikot ja kinkku täytyy löytyä sekä graavi- että lämminsavulohta. Kinkusta meille ei tänä vuonna todellakaan tule ongelmaa, sillä minä sekä mieheni saamme töistä kinkut kotiin viemisiksi. Toisen taidan antaa äitimuorille. Tässä siis tulee pientä jouluruokaostoslistaa.

JOULURUOAT

kinkku
perunalaatikko
porkkanalaatikko
lanttulaatikko
maksalaatikko
graavilohi
lämminsavulohi
herneitä
rosollia
rypäleitä
juustoja
piparkakkuja
tähtitorttuja
riisipuuro

Karjalanpaisti ja perunatkin voisi olla tosi hyviä, mutta kai tässä kahdelle ihmiselle alkaa olla melkoisesti syömistä.. Tai no kolmepäiväähän näitä kuitenkin tullaan syömään.
Auttakaahan, jäikö mun listasta jotain oleellista puuttumaan? Mä mietin jo pääni puhki :DLapsuudesta asti meillä on olut tapana syödä aamulla ensin äidin tekemää taivaallista riisipuuroa, aamupäivästä herkuttelua, viiden pintaan kunnon ruokaa ja illasta juustoja ja muita herkkuja. Yöllä monesti joulukirkon jälkeenkin on jotain hyvää mahaan löytynyt. Tänä vuonna emme sitten kokoonnukkaan perheemme voimin, niinkuin meillä on ennen ollut tapana tehdä, vaan jokainen perhe omassa kodissaan. Tämä ehkä hiukan harmittaa mua, koska ison suvun tyttönä olen lapsesta saakka tottunut viettämään joulua isolla porukalla. Kertahan se on ensimmäinen näinkin. Ihanaa kun äiti asuu kuitenkin naapurissa, niin heidän kanssaan sitten touhuilemme kuitenkin jotain. Ainakin käymme syömässä vuoroin vieraissa :D Aamu tai päivä saunaperinnettä on toki kunnioitettava ja yöjoulukirkkoon on päästävä, viime vuonna se jäi väliin. Ja tietysti lahjojen jako iltasella. Tai mieheni kanssa olemme joskus antaneet myös aamulla yhdet paketit avattaviksi ;) Hyvin rauhallinen joulu siis tiedossa <3 Olisi kyllä kiva päästä joko aattona tai joulupäivänä käymään tallilla jouluratsastuksella ja pulkkamäkikin olisi kova sana :)

Minkäslaisia perinteitä tai ruokia teillä on?

You Might Also Like

7 kommenttia

 1. Unohdit karjalanpiirakat;)
  -mie-

  VastaaPoista
 2. Onhan tossa melkoinen satsi ruokaa mut jouluna jostain syystä tuntuu että tonne mahaan mahtuu paaaljon enemmän kuin normaalisti :D

  Mustakin olis tavallaan kiva olla joskus joulu kotona mut toisaalta se vois kyllä tuntua aika oudolta kun aina ollaan oltu koko perheen kesken . Ja se on kyllä ihanaa :)

  VastaaPoista
 3. Ruokalista näyttää meilläkin hyvin samanlaiselta :)
  Tänä Jouluna meillä onkin ihan erilainen Joulu kun kokoonnumme perheen kesken meille, nyt kun asumme isossa talossa :) Avokin vanhemmat ovat Teneriffalla, mutta oma äitini ja isäni (jotka ovat eronneet monen monta vuotta sitten) tulevat meille <3

  VastaaPoista
 4. -mie-: No karjalanpiirakat todentosiaan, mutta ei oo kaupan valmiit niin hyviä, et niitä tulis ostettua.. Pitää saada aitoja ite tehtyjä ;)

  Milma: Jep, on kyllä iso satsi ruokaa, mut kummasti ne kuitenkin aina häviää johonkin. :D Musta tuntuu ainakin tosi oudolta ja jopa orvolta, kun ei ollakkaan koko perheen kesken joulua.

  Karoliina: Voi ku ihanaa, mäkin haluisin isomman kodin, että voisin majoittaa kaikki läheiset viettämään meille joulua :) Sulla onkin oikein ihanteellinen tilanne :) Ja tosi kiva, että vanhempasi voivat olla saman katon alla eroomisesta huolimatta. Meillä ei pienintäkään toivoa samanlaiselle tapahtumalle.

  VastaaPoista
 5. Me varmaankin käydään päivällä/alkuillasta katsomassa pukkia villen siskolla, ja sitten illalla syödään mun porukoilla ja jossain vaiheessa tonttukin kerkeää lahjasäkit tuoda. Aamusta en vielä tiedä kun olen vissiin neljänä viime jouluna ollut aamuvuoron töissä, mitähän sitä osaa kotona tehdä kun on vapaapäivä? Eikä minneen baariin illan päätteksi, en ole ikinä käynyt enkä aio ikinä mennä..

  VastaaPoista
 6. Voi harmi.. :(
  Itselläni ei ole sisaruksia ollenkaan, niin olen iloinen että edes molemmat vanhemmat on ja he ovat tosiaan väleissä :)

  VastaaPoista
 7. maisamiisa: Joo, munkaan mielestä baareilu ei missään nimessä kuulu jouluun, sitä voidaan harrastaa ihan milloin tahansa muulloin. Joulunaika pitää viettää rauhassa ja läheisten kanssa :) Mutta töissä jouluaattona, kamalaa! :D Mä en pystyis siihen!

  Karoliina: Inhottavaahan se on, mutta äiti ja isä ovat valintansa tehneet nii eipä siihen voi milläänsäkään puuttua, mutta sulla on todella ihanteellinen tilanne :)

  VastaaPoista